ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ МОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛІВ М. КИЄВА: РЕЗУЛЬТАТИ СОЦІОЛІНГВІСТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Бойко, Марія (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
У статті проаналізовано реальний стан використання української мови педагогічними працівниками м. Києва, виокремлено рекомендації для підвищення мовної компетентності вчителів. У розвідці здійснено короткий огляд мовознавчих праць, які відображають статус державної мови в освітньому просторі на початку ХХІ ст., встановлено чинники, які допомагають педагогічним працівникам перейти на українську під час надання освітніх послуг. Увагу приділено висвітленню результатів соціологічного дослідження. Для вивчення особливостей функціонування української мови в закладах загальної середньої освіти м. Києва проаналізовано 504 анкети. Зроблено висновок, що проблема українсько-російського білінгвізму в освітньому просторі м. Києва є надзвичайно складною та суперечливою. Відзначено, що вчителі столиці не чинять опір законодавчому закріпленню різноманітних положень щодо української мови. Доведено, що використання української мови на уроках у закладах загальної середньої освіти м. Києва переважає, але є установи, у яких працівники досі активно послуговуються російською мовою на перервах, знецінюючи роль української мови. Респонденти впевнені, що саме українськомовне оточення найкраще допомагає почати спілкуватися українською та стимулюватиме розвиток державної мови. Також педагогічні працівники зазначили, що в перспективі українська мова має стати основною в усіх сферах спілкування. Наголошено, що така переорієнтація має відбутись не тільки завдяки розумним та виваженим діям керівництва, але й завдяки свідомому прагненню самих громадян. У розвідці зазначено, що школи мають бути центром відродження та посилення українського мовного простору, оскільки саме вчителі є провідниками, які здатні формувати мовну культуру в молодшого покоління.