ОСВІТНІ АСПЕКТИ НАВЧАННЯ БЕЗПРИТУЛЬНИХ

Автор(и)

  • Сильвія Ковальська Вища школа імені Павла Влодковича в Плоцьку, Алея Кілинського 12, 09-402 Плоцьк, Республіка Польща https://orcid.org/0000-0003-4829-5576

DOI:

https://doi.org/10.28925/2226-3012.2020.9.9

Ключові слова:

бездомна особа, безпритульність, освіта, причини безпритульності, суспільне питання

Анотація

Безпритульність є суспільним явищем, яке проявлене однаково як у Польщі, так і у всьому світі. Незважаючи на безперервний розвиток цивілізації, безпритульність не меншає, а тільки навпаки зростає. Підіймаючи тематику безпритульності, слід мати на увазі її складність та неможливість однозначного формулювання. Не менш складним завданням є розкриття головної причини, яка допомогла б загальмувати розвиток такої серйозної суспільної проблеми.
У статті звернено увагу на суспільне явище безпритульності та безхатька не лише з позиції відсутності постійного місця проживання, але й зважено на індивідуальні особливості особистості безхатька, враховуючи такі питання, як-то: індивідуальність емоцій та особисті схильності, специфічне ставлення до самосприйняття, ставлення до сім’ї, ставлення до стабілізації життя, здатність вирішувати екзистенційні проблеми, специфіка культурної поведінки.
У роботі вказано на соціальні причини безпритульності, такі як: окремі фактори, пов’язані із залежностями, розладами особистості, інвалідністю, а також важкими захворюваннями, що вимагають дорогого лікування, соціальні фактори, що виникають внаслідок сімейних конфліктів, а також у сфері соціальної патології, інституційні фактори, що залишають заклади виховання або реабілітаційний центри, струк- турні фактори, пов’язані з безробіттям, бідністю та житловими проблемами.
Автором статті висунуті власні припущення щодо збільшення відсотку освіченості серед безпритульних людей, якщо суспільство звертатиме увагу на безпритульних, допомагатиме у зменшенні безпритульності. Також наголошується на тому, що допомога безхатькам має бути пропонована у сферах: психологічної допомоги, яка може прояснити причини, що призвели особу до складної життєвої ситуації, у забезпеченні спеціалізованого соціального догляду, що дозволяє повернути людей, зачеплених безпритульністю до нормального функціонування в суспільстві, створення установ, які знаходитимуть для безпритульних зайнятість, робочі місця.

Біографія автора

Сильвія Ковальська, Вища школа імені Павла Влодковича в Плоцьку, Алея Кілинського 12, 09-402 Плоцьк, Республіка Польща

Магістр

Посилання

Browarczyk, Ł., Olech, P., & Stenka, R. (Eds.) (2014). Model. Gminy standard wychodzenia za bezdomności.

Pomorskie Forum na Rzecz Wychodzenia z Bezdomności (pol).

Danecki, J. (1998). Kwestie społeczne — istota, źródła, zarys diagnozy. W. A. Rajkiewicz (Ed.). Polityka społeczna (pol).

Piekut-Brodzka, D. (2006). Bezdomność. Wydawnictwo Chrześcijańska Akademia Teologiczna (pol).

Stankiewicz, L. (2002). Zrozumieć bezdomność. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (pol).

Wielka Encyklopedia PWN. (2001). T. 3, Wydawnictwo Naukowe PWN (pol).

Downloads


Переглядів анотації: 266

Опубліковано

2020-10-01

Як цитувати

Ковальська, С. (2020). ОСВІТНІ АСПЕКТИ НАВЧАННЯ БЕЗПРИТУЛЬНИХ. ОСВІТОЛОГІЯ, (9), 86–90. https://doi.org/10.28925/2226-3012.2020.9.9

Номер

Розділ

Соціологія та культурологія освіти